VolkerRail

VolkerRail richt zich op nieuwbouw, vernieuwing en onderhoud van treinsporen. De organisatie is actief in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland. Om goed te kunnen communiceren met de Duitse treindienstleiding en met collega’s, volgen de Nederlandse stopmachinemachinisten taaltrainingen Duits bij Interlingua.

Veilig rijden over het Duitse spoor

Cor van Ekeren is accountmanager: “VolkerRail beschikt per land over materieel dat voor de railinfrastructuur in dat land het meest noodzakelijk is. De machines voor spoorbouw en onderhoud kunnen wij echter in diverse Europese landen inzetten. De Nederlandse medewerkers van VolkerRail rijden in dat kader zelfstandig over het Duitse spoor en hebben daarom een training Duitse sein- en regelgeving gevolgd.”

Kennis van het Duits blijkt vaak een hindernis te zijn. “De meeste medewerkers hebben wel een basisniveau Duits door schoolopleidingen, maar dat is niet altijd voldoende,” vervolgt Cor van Ekeren. “Nadat ik een individuele training Interlingua heb gevolgd, zijn verschillende groepen en medewerkers individueel gaan trainen. Trainer Eva Huisman maakt in de trainingen heel goed de vertaalslag van technisch Nederlands naar het Duits.”

Overbrengen van technische kennis

Vandaag voert VolkerRail onderhoud uit op het spoor bij Deventer. Ron Spaans en Herman Wever vertellen: “Wij kunnen alle functies aan op de Stopexpres 093x; de taken van de monteurmachinist of van de machinist. In Duitsland zijn de werkzaamheden anders ingericht. Daarom moeten wij onze technische kennis van de machine goed kunnen overbrengen in het Duits.”

Goede communicatie

Dit blijkt bij grote infrastructurele projecten meer dan nodig te zijn. Ron Spaans en Herman Wever: “Bijvoorbeeld tijdens de vernieuwing van veertig kilometer spoor tussen Almelo en Apeldoorn. Een team van Nederlandse en Duitse medewerkers werkten daar samen om het spoor te voorzien van nieuwe dwarsliggers en ballast om het geschikt te maken voor het treinverkeer.”

Cor van Ekeren stelt dat de samenwerking tussen Duitse en Nederlandse collega’s en materieel tijdens dat project optimaal is geweest. “Dankzij de taaltrainingen beschikken de medewerkers nu over een uitgebreid technisch vocabulaire zodat ze goed kunnen communiceren over de veiligheidsvoorschriften, de machines en het rijden over het spoor.”

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+