OPG Groep

OPG Groep is een internationale retail-en distributieonderneming voor medicijnen en medische middelen in Nederland. OPG is opgericht in 1899 en heeft een rijke historie als groothandel van apotheken.

Internationale expansie

Marcel Berghuis, HR Projectmanager, vertelt gedreven over de internationale expansie van OPG Groep: “De focus ligt nu vooral op de grotere Europese landen. OPG heeft in Nederland en internationaal 7.000 medewerkers, als HR afdeling richten we ons vooral op België, Duitsland, Noorwegen en Polen. Alleen al in Polen werken zo’n 2.500 mensen.”

Professionaliseren van Europese HR afdelingen

Als projectmanager houdt Marcel zich bezig met het professionaliseren van de buitenlandse HR afdelingen. Marcel: “Vakinhoudelijk ben ik bijvoorbeeld betrokken bij het ontwikkelen en uitrollen van beoordelingssytemen, Talent Management en Compensation en Benefits. Ik reis naar de Europese vestigingen om presentaties te geven of gesprekken te voeren met HR afdelingen en directies over bijvoorbeeld de ‘talenten’ binnen hun organisaties, de medewerkers waar groeipotentieel in zit naar senior management. We stellen nu een ontwikkelprogramma samen voor deze ‘high potentials’.”

Internationale bewustwording

Marcel volgde een groepstraining Engels met zijn Nederlandse HR collega’s. “OPG is van origine een Nederlands onderneming, maar op internationaal niveau steeds meer bezig met expansie en acquisities. Om deze reden volgden we als HR afdeling een training Engels. We kozen bewust voor een groepssamenstelling waarbij niet iedereen met hetzelfde taalvaardigheidsniveau startte. Meestal is dat niet de optimale samenstelling om de taal echt goed te verbeteren, een trainer moet een middenweg vinden om iedereen aan bod te laten komen, maar voor ons als HR afdeling werkte dat erg goed. Het was feitelijk een bewustwordingsproces: internationaal werken, veel in het Engels communiceren, regelmatig een week doorbrengen in Warschau, spreekt mij dat aan? Internationaal werken heeft een hele andere dynamiek dan werken op nationaal niveau. Dankzij de training van Interlingua maakten we er op een ontspannen manier mee kennis.”

Ruimte voor interactie tijdens Engelse presentaties

Tijdens de training oefende Marcel vooral het schrijven van Engelse teksten: “Ik was gewend eerst in het Nederlands te bedenken wat ik wilde schrijven om vervolgens de tekst letterlijk te vertalen. Nu schrijf ik direct in het Engels.” Verder is Marcel tevreden over het verbeteren van zijn ‘presentation skills’. “Het voorbereiden van een Engelse presentatie gaat sneller. Tijdens het presenteren geef ik meer ruimte voor interactie. Mijn laatste presentaties in Polen en in Nederland voor een internationaal gezelschap deed ik redelijk eenvoudig. Ik lees de tekst niet meer op, maar praat vrijuit, speel in op de slides en de reacties uit het gehoor. Ik kan zeggen dat de Engelse taal geen belemmering meer vormt voor een goede presentatie. En dat is in deze tijd waarin OPG steeds internationaler gaat werken, heel belangrijk.”

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+