D-NL Handelskamer

Marlies KomorowskiDe Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) helpt sinds meer dan 100 jaar Duitse en Nederlandse bedrijven bij het zakendoen in het buurland. Daarvoor biedt de DNHK verschillende diensten aan, zoals juridisch advies, personeeladvies of ondersteuning bij het vinden van zakelijke partners.

Seminars voor ondernemers en managers

Marlies Komorowski organiseert seminars voor leden van de DNHK: “Wij bieden seminars aan die het ondernemers gemakkelijker maken om met Duitse klanten en partners om te gaan. Naast de taaltrainingen hebben wij ook economische, belastingtechnische, interculturele en arbeidsrechtelijke thema’s in het programma. De seminars richten zich op ondernemers en managers, die zich op zakelijk gebied met Duitsland bezighouden of in een joint venture actief zijn.”

Telefoneren met Duitsers

Het DNHK organiseerde met Horizon Interlingua een seminar over telefoneren met Duitsland. Marlies legt uit wat de aanleiding was om het seminar te organiseren. ”Duitsland is de grootste handelspartner van Nederland, maar veel Nederlanders hebben vrees om naar Duitsland te bellen of de telefoon op te nemen bij een Duits nummer. De kennis van de Duitse taal gaat langzaam verloren. Dat willen wij met het seminar ‘Telefoneren met Duitse zakenpartners’ voorkomen. Zinnen zoals ‘Ich belle Sie morgen’ wat ‘Ik blaf u morgen’ betekent, verhinderen een goede relatie met de Duitse zakenpartners. Wij spelen met deze cursus in op een groeiende behoefte aan Nederlands-Duitse vakkennis in het bedrijfsleven.”

Interactieve training

Marlies vertelt: “De cursisten waren erg enthousiast over het seminar. Vanaf het begin spraken ze Duits, zelfs in de pauze. De deelnemers hebben geleerd om een telefoongesprek op een correcte manier te beginnen en af te sluiten, afspraken te maken en algemene informatie over het bedrijf te verstrekken. Hierbij heeft de docente het verschil tussen het aanspreken met ‘Du’ en ‘Sie’ uitgelegd. De training was heel interactief en er is veel met behulp van rollenspellen geoefend.” Marlies is tevreden over het seminar. “De samenwerking zal ook in toekomst worden voorgezet in vorm van andere seminars. Zo vinden er in juni bijvoorbeeld de trainingen ‘Zakelijk Duits’ en ‘Niederländische Sprache und Kultur’ in respectievelijk Den Haag en Düsseldorf plaats.”

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+