Andere landen, andere feesten. Hoe doen ze het in Frankrijk?

In Nederland krijgen we vrij met Pasen, dan volgt Hemelvaart, vaak met de vrijdag erachteraan. Tien dagen later is het Pinksteren: dat betekent nog een extra dag vrij. Daarna hebben we het wel gehad, tot Kerstmis.

Hoe zit dat in Frankrijk? Daar doen ze het beter, als je tenminste houdt van een extra dagje vrij van tijd tot tijd.

franse feestdagen. wat vieren de fransen op 14 juli

Van oudsher katholiek

Hoewel ook in Frankrijk sprake is van leegloop van de kerken, zijn er veel christelijke feestdagen, waarop de Fransen niet werken. Een tweede kerstdag kennen ze niet: Kerstmis begint op de avond van 24 december, en 26 december is een normale werkdag. Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn feestdagen. Maar ook Maria Hemelvaart op 15 augustus, en 1 november, Allerheiligen.

Dag van de Arbeid

Buiten de christelijke feestdagen zijn er een aantal zogenaamde burgerlijke feestdagen. Net als overal is 1 januari – Le Jour de l’An – een feestdag. Wat later vieren de Fransen de Dag van de Arbeid op 1 mei, die samenvalt met de Internationale Arbeidersdag. Dan zijn er vaak demonstraties, waarbij mensen opkomen voor hun rechten.

Dit jaar bepalen de “gele hesjes” al maandenlang de sfeer. Zij zijn ontevreden over hun financiële situatie. In overleg met hen en andere Fransen heeft President Macron een aantal maatregelen voorgesteld, maar die zijn voor de “gele hesjes” niet voldoende.

1 mei is ook het feest van de lente en worden op talloze plekken heerlijk geurende lelietjes-van-dalen uitgedeeld. Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.

Le quatorze juillet: de Franse Revolutie

Velen zullen de Franse nationale feestdag kennen: le quatorze juillet – 14 juli – midden in de zomer. Waar gaat dat over?

In 1789 was het Franse volk de koning en alle privileges die de adel had, beu. Vanuit heel Frankrijk togen Fransen naar Parijs om de Bastille te bestormen. Daar zaten landgenoten gevangen, die zich hadden verzet tegen de koning en de adel. Vandaar ging het morrende volk naar Versailles, waar koning Lodewijk XVI en Marie-Antoinette zetelden. In 1791 werd het hen te heet onder de voeten en wilden ze naar Montmédy vluchten. In die vesting hoopten ze veilig te zijn. Maar een wakkere Fransman herkende ze, en dat betekende het einde van het koninkrijk. De koning en koningin werden onthoofd. Uiteindelijk werd Frankrijk na een turbulente periode in de 19de eeuw een republiek.

Hoe wordt het gevierd? In Parijs zijn er militaire parades, en ’s avonds in steden en dorpen diner, feu d’artifice – vuurwerk – en bal. Deze episode in de geschiedenis lijkt exemplarisch voor vele oproeren en demonstraties in Frankrijk: als het volk in opstand komt, geven presidenten vaak toe.

Monuments aux morts

Tot slot gedenken de Fransen op 11 november de Eerste Wereldoorlog, die zoveel jonge mannen het leven kostte. Wie regelmatig naar Frankrijk op vakantie gaat, heeft ze ongetwijfeld gezien: de monuments aux morts, die in iedere stad of dorp zijn opgericht.

Feestdagen: soms om te gedenken, soms om te vieren. Dat is universeel. Maar het leert ons ook iets over de cultuur van een land: soms vecht een volk voor zijn idealen tot het bittere einde …

Geschreven door Marielle Wessel
Trainer Frans / Nederlands / NT2
Lees hier ook over feestdagen in Duitsland.


Taaltest

Wat is uw kennis van de Franse taal? Doe direct vrijblijvend de taaltest!

Correct Frans leren?

Voor het leren of bijspijkeren van Franstalige schrijf- en spreekvaardigheden kunt u diverse trainingen volgen. Altijd maatwerk, waarbij uw wensen centraal staan.

Een overzicht van ons aanbod:
Zakelijk Frans
Financieel Frans
Frans voor secretaresses
Frans voor Customer Service
Zakelijk Frans: effectief schrijven
Frans voor HR professionals
Technisch Frans

Vragen

Heeft u vragen, wilt u de mogelijkheden eens rustig bespreken of een offerte op maat ontvangen? Onze accountmanager Bas van Eck staat u graag te woord en helpt u verder! Voor een vrijblijvend adviesgesprek belt u 088 – 02 88 070 of stuur uw bericht via de contactpagina.

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+