Andere landen, andere feesten. Hoe doen ze het in Duitsland?

Je kent het misschien: het is een hele normale werkdag, je probeert een zakenrelatie in Duitsland te bellen en krijgt maar geen gehoor. Het zou kunnen dat er bij je klant of leverancier een feestdag is die we in Nederland niet kennen.

Meer vrije dagen

In Nederland zijn er weinig officiële feestdagen waarop (bijna) iedereen vrij is. En bijzonder is eigenlijk alleen Koningsdag – alle andere feestdagen hebben ze in veel andere landen ook. In Duitsland zijn er meer feestdagen in het jaar. Wat het nog ingewikkelder maakt: een deel van deze feestdagen is regionaal, dus beperkt tot een deelstaat (of meerdere deelstaten).

Tag der Deutschen Einheit

De Duitse nationale feestdag is op 3 oktober. De dag heet Tag der Deutschen Einheit en er wordt gevierd dat op deze dag in 1990 Oost- en West-Duitsland weer één land werden. Uitbundig gevierd wordt 3 oktober echter niet. Er heeft zich geen echte traditie ontwikkeld. Ook 1 mei – Erster Mai of Maifeiertag – is een algemene feestdag in Duitsland: de ‘Dag van de Arbeid’.

Christelijke feestdagen

Veel vrije dagen zijn van oorsprong christelijke feestdagen. Omdat de katholieken traditioneel meer feesten vieren dan de protestanten, zijn er in de deelstaten die oorspronkelijk katholiek zijn, ook meer vrije dagen. In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zijn Driekoningen op 6 januari en Allerheiligen op 1 november bijvoorbeeld feestdagen, net als Fronleichnam (Sacramentsdag), de tweede donderdag na Pinksteren. Karfreitag (Goede Vrijdag), de vrijdag voor Pasen, is in heel Duitsland een feestdag. Daar zijn zelfs strenge regels voor – je mag bijvoorbeeld geen openbare dansfeesten organiseren.

Een typisch protestantse feestdag is Reformationstag (Reformatiedag) op 31 oktober die in enkele Oost-Duitse deelstaten officieel een vrije dag is.

Carnaval

Of er met carnaval vrije dagen zijn, hangt af van de lokale tradities. In regio’s waar carnaval een belangrijk feest is, is meestal dagenlang aan normaal werken niet te denken. Het gaat dan om de tijd tussen Weiberfastnacht (op donderdag) en Aschermittwoch (aswoensdag). In andere regio’s is het alleen maar gebruikelijk om met Rosenmontag niet te werken. In de ‘carnavalsvrije’ gebieden in Noord-Duitsland is het met carnaval net zo als in het noordelijke gedeelte van Nederland: er wordt gewoon gewerkt.

Geschreven door: Katja B. Zaich, Taaltrainer Duits
Lees hier meer blogs over het Duits. Lees hier ook over feestdagen in Frankrijk.


Taaltest

Wat is uw kennis van de Duitse taal? Doe direct vrijblijvend de taaltest!

Correct Duits leren?

Voor het leren of bijspijkeren van Duitstalige schrijf- en spreekvaardigheden kunt u diverse trainingen volgen. Altijd maatwerk, waarbij uw wensen centraal staan.

Een overzicht van ons aanbod:
Zakelijk Duits
Financieel Duits
Duits voor secretaresses
Duits voor Customer Service
Zakelijk Duits: effectief schrijven
Duits voor HR professionals
Technisch Duits

Vragen

Heeft u vragen, wilt u de mogelijkheden eens rustig bespreken of een offerte op maat ontvangen? Onze accountmanager Bas van Eck staat u graag te woord en helpt u verder! Voor een vrijblijvend adviesgesprek belt u 088 – 02 88 070 of stuur uw bericht via de contactpagina.

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+