Duits leren? Vergeet de naamvallen!

Hoe goed kent u de Duitse naamvallen? Zo begint een advertentie voor een cursus Duits die ik onlangs zag. Voor veel Nederlanders is dat een volstrekt logische vraag: als je Duits wilt kunnen, dan moet je de naamvallen leren.

Als je dan doorvraagt, blijkt echter vaak dat veel mensen helemaal niet zo goed weten wát dat nu precies inhoudt, de naamvallen. Iets met der, die, das …? Met nach, mit, zu …?

Wat zijn naamvallen eigenlijk?

Laten we duidelijk zijn: bij der, die, das gaat het NIET om de naamvallen, maar om de lidwoorden die horen bij de woordgeslachten mannelijk, vrouwelijk en onzijdig – iets wat je in het Nederlands in principe ook hebt met ‘de’ en ‘het’. Met naamvallen geef je aan welke positie een zelfstandig naamwoord in de zin heeft. Het is bijvoorbeeld Der Hund ist draußen, maar Ich sehe den Hund.

Maak gebruik van de overeenkomsten

Kun je Duits spreken zonder op deze veranderingen van het lidwoord te letten? Ja, dat kan. Want lidwoorden veranderen meestal niet de betekenis van een zin. In de media hoor je soms Nederlanders vloeiend en begrijpelijk Duits spreken, hoewel ze geen enkel lidwoord correct gebruiken. Het grote voordeel van de Duitse taal is namelijk dat zinsbouw en deels ook werkwoordsvormen heel erg op het Nederlands lijken. En ook de uitspraak is niet zo moeilijk.

Woordenschat centraal

Om goed in het Duits te kunnen communiceren, moet je vooral een grote woordenschat hebben. Daarom staan algemene woordenschat en vakwoordenschat in een taaltraining altijd centraal. Communicatieproblemen ontstaan namelijk vooral als je niet uit je woorden komt of een verkeerd begrip gebruikt. Naast woordenschat is het handig om frequente formuleringen gewoon als geheel te leren: Wie geht es Ihnen?, Kann ich Ihnen helfen?, Ich möchte bitte Herrn Müller sprechen, ich rufe Sie zurück, enzovoort.

Overtuig met woorden

Natuurlijk is het een voordeel om ook de naamvalsvormen correct toe te passen. Zeker bij het schrijven kom je er eigenlijk niet omheen. Maar of iemand in het Duits zeker en overtuigend overkomt, hangt minder af van zijn perfecte grammatica dan van zijn grote woordenschat.

Geschreven door: Katja B. Zaich, Taaltrainer Duits
Lees hier meer blogs over het Duits


Taaltest

Wat is uw kennis van de Duitse taal? Doe direct vrijblijvend de taaltest!

Correct Duits leren?

Voor het leren of bijspijkeren van Duitstalige schrijf- en spreekvaardigheden kunt u diverse trainingen volgen. Altijd maatwerk, waarbij uw wensen centraal staan.

Een overzicht van ons aanbod:
Zakelijk Duits
Financieel Duits
Duits voor secretaresses
Duits voor Customer Service
Zakelijk Duits: effectief schrijven
Duits voor HR professionals
Technisch Duits

Vragen

Heeft u vragen, wilt u de mogelijkheden eens rustig bespreken of een offerte op maat ontvangen? Onze accountmanager Bas van Eck staat u graag te woord en helpt u verder! Voor een vrijblijvend adviesgesprek belt u 088 – 02 88 070 of stuur uw bericht via de contactpagina.

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes
Welkom! Per 1 oktober 2020 gaat Interlingua door als Language Partners.
Klik om door te gaan naar de website van Language Partners.
Doorgaan
+