Joanneke

Trainer Nederlands

Achtergrond

Sinds 2004 geef ik trainingen Nederlands als tweede taal. In dat jaar heb ik de opleiding tot docent NT2 aan de Universiteit Nijmegen gevolgd. Mijn werk als taaltrainer doe ik met veel plezier. Ik ontmoet graag allerlei soorten mensen uit allerlei culturen en ik wil anderen graag iets leren. Door mijn talenachtergrond (MA (drs.)  Frans, bijvak Spaans en Arabisch) weet ik hoe het is om in een ander land te wonen (Frankrijk, Cairo) en heb ik ervaring met het leren van een taal. Leuke bijkomstigheid: in de taallessen kan ik, als het nodig is, een snelle vertaling in het Frans, Duits, Engels of Spaans geven. Als trainer vind ik het ook belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen. Via  studiemiddagen, trainingen, bijeenkomsten en zelfstudie houd ik mijn vakgebied goed bij.  Sinds 2010 ben ik beoordelaar van de Staatsexamens NT2. Daarnaast werk ik als auteur mee aan een lesmethode NT2.

Manier van trainen

In mijn taaltrainingen kies ik voor een persoonlijke benadering per cursist. Dit merken ze aan de feedback op wat ze zeggen en schrijven. Ook zorg ik voor lesmateriaal dat hen aanspreekt. In mijn trainingen breng ik veel variatie aan en maak ik gebruik van actieve werkvormen zoals rollenspellen en andere opdrachten die gaan over de dagelijkse (werk)praktijk. Voor een luchtige afsluiting van een training gebruik ik vaak een liedje of een taalspelletje. Ik maak geregeld lesmateriaal op maat op basis van de situatie in het bedrijf.

Ervaring

De afgelopen jaren heb ik zowel individuele- als groepstrainingen verzorgd voor verschillende doelgroepen: expats, studenten,werknemers en Staatsexamenkandidaten. De cursisten hadden een uiteenlopend niveau van beginners t/m B2-C1. Mijn trainingen NT2 heb ik bij verschillende bedrijven en organisaties gegeven, waaronder: Teva Pharma,  Hema en Friesland Foods.

Ook interessant voor u:

^

taal- en cultuurtrainer voor zakelijk succes